18.7.06

De moor moet gedekt worden!

Ome Piet kwam ieder najaar met unne raekel naar ons toe. Wij hadden ook konijnen en de zwarte moor moest gedekt worden. Hij had een goeie raekel. Hij haalde hem uit de vrachtwagen en zette hem in de konijnenkooi. Het was een mager scharminkel. Hij presteerde helemaal niks. Ondertussen kreeg hij van mam, dagelijks goed te eten (aerdgalle). Mam zei tegen Piet als hij op bezoek kwam: Neem dienen raekel maar weer mit noa hoes, det weurtj niks. Om een lang verhaal kort te maken; ome Piet kwam rond Kerstmis zijn vetgemest konijn weer ophalen. Je snapt 't wel!
.
Verdeel het konijn in de rug en de voor- en achterbouten. Bak de bouten aan in de helft van de boter. Voeg de bloem toe. Giet vervolgens het bier en de kalfsbouillon erop tot de bouten geheel onder het vocht staan. Voeg de sjalot, kruiderijen, peperkoek en kandijsuiker toe met een weinig peper en zout. Stoof gaar in ca. 2 uur. Bak de konijnenrug kort aan. Smeer de rug in met de appelstroop, zodat er een mooie -laque- ontstaat. Zet de rug in een oven van 110 graden om zachtjes rosee te laten worden (ca. 20 minuten). Smakelijk eten!!
.
Har